За етеричните кристали

Ароматът те подмамва. Розмаринът събужда ума ти и усещаш как се усмихваш от ухо до ухо. Лимонът създава незабавно настроение и се чувстваш щастлив. Защо? Това, което подушваме, незабавно повлиява на нашия мозък и прониква съществото ни на всяко ниво.

От древни времена хората са използвали цветя, билки и корени, за да се грижат за своето здраве, красота и духовност. Пред олтарите на древноегипетските богове и на храмовете на Заратустра палели благоуханни огньове, които оставяли продължително да тлеят, слагайки в тях части от силно ароматни растения като сандаловото дърво. В източното прасвославие църквата до ден днешен използва за ритуалите си кадене с тамян. В древността за растенията се вярвало, че крият вълшебни сили и предпазват хората като талисман от всякакви злини и неприятности – приписвали им чудотворни свойства. Подправките и етеричните масла се ценели наравно със златото и скъпоценните камъни. Древноримският писател Апулей пише: „С докосване, заклинания и миризми, човек може да бъде приспан и по време на тоя сън да се събуди от грубата си телесна обвивка и да се върне към чистата, божествената, безсмъртата природа.“ Дори в съвременната алхимия често се използват ароматите. В някои африкански страни като Сенегал, жените масово използват есенция от джинджифил за привличане и възбуждане на мъжете.

Най-съвременният ароматен продукт са кристалите от етерични масла – които се използват като революционни ароматни подправки в кухнята. До този момент магическите свойства на ароматните масла са почти неприспособими в готвенето.

13104222175262

Досега в кухнята етеричните масла не заемаха специално място. Ако вече сте ги пробвали, знаете, че това си е сериозен ангажимент (трябва да се разтвори маслото в олио или мед), голямо напрежение (сложили сте една капка в повече!) и малко игра на късмет. Накратко, след три-четири опита най-вероятно ще преместите вашите скъпоценни, малки бутилчици с етерични масла далеч от кухнята – със съжаление, тъй като няма да може да се наслаждавате на чувствената магия в тях.

За щастие, някои революционери в кухнята са помислили вместо нас как да опитомят ароматите. Така се е родила идеята за кристалите от етерични масла. Представете си – малки кристалчета като мънистенца от кафява захар, съдържащи всякакви етерични масла. Те ни карат да мечтаем, но без непременно да броим, да разтваряме, да разводняваме и да се тревожим за резултата.

В етеричните масла се концентрират колкото е възможно активните съставки на растенията и цветята. Но за готвене те са твърде плътни и ухаят прекалено силно, за да бъдат вкусни и полезни за здравето. Да се използват в чист вид е сериозно готварско предизвикателство. Имате нужда от около една-две капки, за да сервирате на едно семейство от четири човека.

Това, от което се нуждаем в кухнята, е възможността етеричните масла да бъдат разтворени и дозирани, така че да не убиват останалия вкус на ястието. В търсене на решения, френски изобретатели и готвачи преоткриват познатия индустриален процес пресоване в комбиниране с американска агава – растение подобно на кактус, растящо в Мексико. Ето как се произвеждат нашите кристали: пулпа от агава се импрегнира с чисти етерични масла. Получават се малки кристалчета, подобно на едра сол, които се поръсват върху ястия, салати, напитки или се поставят в устата за освежаване на дъха. Изключително икономични са – 1-2 кристалчета са достатъчни за 1 порция.

С какво те са по-добри? Да вземем за пример босилека – най-добре е, разбира се, да използваме пресен босилек. Сухият губи много от аромата си, а пицата, подправена с него, губи от своята свежест. Кристалите са по-интересни, защото те наистина напомнят пресен босилек – през цялата година. И вместо букет босилек – имаме бутилчица с 300 порции… всъщност е много по-икономично.

В тези подправки силата на аромата се запазва много дълго. Единственият недостатък на кристалите от етерични масла е тяхната чувствителност към влага. Времетраенето на една кутийка е 4 години (2 години за най-нетрайните), но веднъж отворена, тя трябва да бъде пазена от светлина и да не е в твърде влажна атмосфера, защото иначе кристалите могат да се слепят. Затова е добре да отсипем нужния брой кристалчета в шепа и от там да поръсим върху вдигащото пара ястие. Стараем се, веднъж като отворим бутилчицата, да я свършим до 9 месеца.

Това, което французите производители са се опитали да направят, е да изследват възможностите на това ново семейство подправки за ястия и най-вече да внесат цветята в кухнята. Когато сложим босилек в едно ястие, не правим нищо изключително. Докато с иланг-иланг ние избутваме кулинарните граници и превръщаме готвенето в изкуство.

В кристалите присъстват всички здравословни предимства на чистите етерични масла. Ако имате какъвто и да е здравословен проблем – има масло, подходящо да го облекчи, а следователно – можете да разчитате и на съответния кристал.

Ако държите една малка бутилчица в джоба на бизнес сакото си, ще имате свеж дъх като от дъвка. В кухнята ще направите красиви ароматни открития: ягода с босилек е чудесно съчетание – никога не сте си мислели за това преди. Със здравец може да се прави локум, а с иланг-иланг – лесен сандвич с масло и пресен хляб – кристалът е почти заместител на мармалада. Лавандулата може да бъде сипана в смес от ориз и зеленчуци или омлет, което дава свежо цветно настроение. Не се колебайте да съчетаете кристалите от етерични масла с плодовете. Иланг-иланг и здравец са отлични в салатите и плодовия мус, сладоледа. Иланг-иланг е също вкусен с бут от агне, докато здравецът е чудесен в чаша шампанско. За лавандулата препоръчваме комбинации от кисело мляко (в гръцко краставичено дзадзики), с козе сирене или парагвайски чай мате.

Ваш любим аромат ще стане канелата, защото е супер лесна за употреба. Слагаме я в ябълков сок или във ванилов сладолед, може да я ползваме цялото лято. Или дори в любимото си кафе. 🙂

Можете да разбъркате портокалово масло в дресинга за салатата си. Кристалите освобождават вашето готварско въображение – вие сте готови за истински постижения в кухнята. Вкусно, лесно и разкошно – кристалите от етерични масла вече са незаменима подправка във вашите екзотични лакомства. Кристалите от етерични масла са бъдещето на кулинарната индустрия. Опитвайте смело, с удоволствие и с вдъхновение!

Ще ги намерите при етеричните масла в онлайн магазина ни.

2 Comments on За етеричните кристали

  1. Както очаквах, на върха на вълната! Поздравления за изумителната находка!

    • Благодаря! Много се радвам, че са Ви харесали кристалчетата – и на мен бързо ми станаха любими 🙂

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*